esmaspäev, 13. september 2010

29 sept. Minu Eesti töötuba "Ettevõtlus ja uued töökohad "

3 kommentaari:

  1. Kutse


    Minu Eesti "Ettevõtlus ja uued töökohad " selle sügise esimene töötuba toimub 29 septembril 2010 kell 17.00- 19.00 Ülemiste City's aadreressil Lõõtsa 6A

    Seekordses töötoas arutame ettevõtlusõppe vajadust majandusteadlase Andres Arraku koostatud deklaratsiooni põhjal.

    Teisena arutame ettepanekute paketti "Golfi hoovus uues kuues" . Miks uues? Vahepealsed arengud on kaasa toonud vajaduse värskendada töötoast väljakasvanud kolme ideed koondnimetusega "Golfi hoovus".

    Kolmas osa töötoast aga oleks meie kõigi ühine arutelu uute teemade püstitamiseks, millega töötuba järgneval hooajal tegelema hakkab.


    Manusena kaasas ka Minu Eesti ja Tark Eesti ühine majanduse tõhustamise ja tööhõive parandamise programmi
    "Golfi hoovus" põhjendus ning Andres Arraku deklaratsiooni tekst.

    Märgi endale see kuupäev ülesse ja registreeru osavõtuks hiljemalt 24.09.2010 meilile vello@minueesti.ee

    Töötuba on tänulik abi eest Ülemiste Cityle!

    Peatse kohtumiseni
    Ettevõtlus ja uued töökohad
    töötoa koordinaator
    Vello Tamm

    VastaKustuta
  2. Miks „Golfi hoovus”?
    Hiljuti valmis Minu Eesti ja Targa Eesti initsiatiivgrupil kodanikualgatuse korras majanduse elavdamise ja tööhõive parandamise programm „Golfi hoovus”. Meie arvates on käesoleval ajal teretulnud kõik ettepanekud majanduse taaskäivitamiseks nii tänases päevas, kui ka pikemas perspektiivis. „Golfi hoovus” on kahetasandiline ettepanekute kogum , mis ühelt poolt palgatoetuste kaudu püüab nüüd ja kohe säilitada tööhõivet ja teiseks maksulaekumiste struktuuri muutumise kaudu püüab käivitada nn. intelligentsete töökohtade loomist ja väikeettevõtluse arengut. Iseenesest pole nendes ettepanekutes midagi uut, pea kõiki majanduse hädasid püütakse lahendada kas maksude vähendamise-tõstmisega või toetustega st. ikkagi maksuvahendite arvel. Kogu küsimus väga piiratud ressursi tingimustes on kuidas neid instrumente kasutada komplektselt ja niimoodi, et sellest ei tekkiks püsikulu eelarvele vaid sünergia, mis käivitaks ettevõtlusjulguse ja –tahte. Ega äri ei ole midagi muud kui üks looduse ringkäigu vorme. Looduses nimetatakse seda olelusvõitluseks, majanduses konkurentsivõistluseks. Võidavad mitte need, kes teevad ekstremaalsetes tingimustes (metsatulekahju või veekogu külmumine) nii nagu kõik teised vaid need, kes suudavad paremini kohaneda või leiavad konkurentsieelise st. leiavad oma hapnikupadjakese. Peaksime ennast praegu , mil mudelid osutusid kasututeks, ennast raamidest välja mõtlema ja arutlema selle üle, kuidas oleks midagi võimalik ära teha, mitte kulutada energiat sellele, kuidas midagi muutmata jätta. Kui me oleksime eelmise aastatuhande lõpukümnenditel lähtunud arusaamast, et me ei suuda/saa/taha midagi muuta, ei oleks meil praegu Eesti Vabariiki, oma raha, Euroopa Liidu liikmelisust ega palju muudki. Mitte midagi maailmas ei seisa paigal ja meid hästi teeninud süsteemid võivad ühel hetkel osutuda lootosetult vananenuteks tekitades arengupeetuse või vähemalt huvipuuduse. Isegi täna nautides taliolümpiamänge hoomame nende korraldamises dünaamilist arengut ja keegi ei mäleta, et jäätants ei olnud veel mõnikümmend aastat tagasi võistluskavas või teistpidi vaadates ei osanud keegi arvata, et olümpial võisteldakse lumelaua krossis või tippkojamehed saavad väljundi curlingi näol.
    Seega kõik mehhanismid mis aitavad lahendada tänast majanduskitsikust, aga eriti uue jätkusuutliku vundamendi ladumine peaks tänasel päeval kaalutama läbi küsimuse: Kuidas? Meie arvates on sellisteks hoovusteks väikeettevõtluse eriti FIE-te tegevuse hõlbustamine ja teiseks tingimuste loomine, mis muudaks atraktiivseks intellektuaalsete töökohtade loomise. Eelnevast lähtudes peame õigeks:

    VastaKustuta
  3. 1. FIE ettevõtlusvormina on kõige lihtsam ettevõtluse vorm, seega ka kõige kergemini alustatav ja õige ettevõtluskeskkonna puhul ka tööjõuturgu parandav. Seega FIE-te osas, kelle käive aastas on alla 250 tuh EEK, lubada minna üle lihtsustatud süsteemile st. tegevusloamaksule, mis katab kõik tulu- ja sotsiaalmaksuga seotud kohustused. FIE-te osas, kelle käive aastas on 250 tuh. EEK-i kuni 1 milj. EEK-i aastas, võivad pidada kassapõhist raamatupidamist ning vastavalt sooviavaldusele registreerida ennast
    käibemaksukohustuslaseks, kasutades seejuures tekkepõhist raamatupidamist.
    2. Nn tarkade töökohtade loomise regulatsioon. Olukorras, kus meie võimekus ei luba meil luua ressursimahukat tootmist ning süsteem genereerib vaid odava allhanke saabumise Eestisse, ongi meie majandusruum määratud järjest algelisematesse tegevustesse, millelet teenitav lisaväärtus või väärtusetus mõistab meid püsivasse sõltlase seisundisse. Vaid ekspordivõimelised tarkade töökohtade loomine , mille lõppväärtusest 70% moodustab tööjõule makstav osa, võib meid viia iseseisva või märksa vähem sõltuva tööhõive ja väärtuste kasvuni. Sellist keskkonda võimaldaks sotsiaalmaksu ülempiiri loomine brutokuupalgast 20 tuh. EEK kuus, et olla konkurentsivõimeline teiste riikidega ja motiveerida uute teenustöökohtade ja tarkade töökohtade loomist.
    3. Käivitatud palgatoetuste süsteem on olnud valdavalt tõhus. Seoses tööpuuduse taandumise märkide puudumisega, tuleks leida vahendeid palgatoetuse lisarahastamiseks 2010. a. ja jätkamiseks aastatel 2011 ja 2012.
    Meie arvates on kõigil kolmel meetmel igaühel eraldi, aga eriti koosmõjus oma kindel turgu elavdav tulemus. Kolmanda meetme eesmärgiks on säilitada või luua ühest küljest ka tarku töökohti ja teisalt teha ära tööd (Metsad võsast puhtaks, Varemetevaba Eesti jne.), mida headel aegadel tööjõu defitsiidi ajal pole mõeldav teha. Seega võimaldab see meede ettevõtjatel kohaneda muutunud olukorraga ja parandada tööhõivet. Teine meede võimaldab luua uusi teenindavaid ja tarku töökohti, mis võimaldab jätkusuutlikku majanduskasvu ja kasvavat eksporti ning maksulaekumist. Esimene meede suurendaks tööhõivet, vabastaks MTA ressursi pihustamisest, elavdaks siseturgu ja tarbimist ning vähendaks survet töötustoetusvahenditele. Kindlasti ei ole reaalne kodanikualgatuse korras läbi mängida täpis arvutuste tasandil erinevaid stsenaariume, kuid tegemist on kindla visiooni ja paljude inimeste arvamusega edasise eduka arengumudeli ehitamiseks. Vaagides Eestis olemasolevat analüüsisuutlikust võiks üheks lisameetmeks olla riiklikul ja mitteriiklikul tasandil pihustunud analüüsikeskuste ja erinevate mudelite tegevuse konsolideerimine, võimalike arenguskavade läbiarvutamiseks.
    Kui me ei suuda majanduses luua hoovust, võib meid ähvardada hapnikuvaegus läbikülmunud järves, sellisel juhul tuleb arvestada sula saabumisel keskkonnareostuse likvideerimise ja uue asustamise kuludega. Siin see valik ongi , kuidas ressursse kasutada, kas vältida fataalset hapnikupuudust suunates raha ennetusele või katastroofiliste järelmite likvideerimiseks

    VastaKustuta