reede, 27. mai 2011

Päevakeskuse hooaja kokkuvõte.

3 kommentaari:

  1. Kilingi-Nõmme Päevakeskuse hooaja kokkuvõte.

    Järjekordne hooaeg hakkab lõppema, mis annab põhjust oma tegemistele tagasi vaadata ja tehtu kokku võtta. Selle hooaja kohta võib julgelt öelda, et Kilingi-Nõmme Päevakeskus on oma tegemistes olnud avatud kõigile, seadmata eeltingimusi kellegi tõekspidamistele, võimetele, oskustele või teadmistele. Oleme vastu võtnud kõik, kes soovivad meie kogukonda oma andega rikastada. Vallas on rasked ajad, teadaolevalt on kõikide asutuste eelarveid kärbitud. Päevakeskuse eelarvet sai kõvasti kohendatud juba 2010 aastal. Käesoleva 2011 a. eelarves jagub vahendeid põhiliselt palkadeks, majanduskulude katteks (elekter, küte jne). Ja näpuotsaga muudeks kuludeks. Vaatamata rahaliste vahendite nappusele on hea meel tõdeda, et meie valla kodanikud on leidlikud ja endast nõus ehk rohkemgi panustama kui headel aegal.

    Käesoleval hooajal tegutses päevakeskuses üksteist huviringi. Ringidesse ja seltsidesse on registreerunud kokku 110 kohalikku huvilist. Igat väärt ideed on Saarde Vallavalitsus võimaluste piires omalt poolt toetanud, kuid enamus täiskasvanutele suunatud huviringidest on siiski isemajandavad. Kuna huvitegevusteks rahalisi vahendeid napib, on ringiliikmete vahel koostatud seltsingulepingud, mis annavad võimaluse tegevuste mitmekesistamiseks osa võtta erinevatest projektikonkurssidest. Positiivse vastuse sai Kilingi-Nõmme Martade projekt Kohaliku Omaalgatuse programmi, pealkirja all „Kangasteljed Saarde valla pärandkultuuri säilitamiseks“. Projekti eesmärk oli taaselustada ununema kippuvad vaaremade oskused. Esimese tööna oli õpitubades võimalus laulu- ja tantsupeolistele kududa kotte, mida saab kasutada ka istumisalusena. Noortel meestel mõlgub peas idee muusikahuvilised noored koondada, et ühiselt midagi toredat ette võtta. Meeldivas koostöös Mirko Miilitsa ja Romet Osipoviga vormisime ideed projektiks. Esimene katse Swedbanga „Tähed särama“ programmi ideele rahastaja leida ebaõnnestus. Vahest võib tagasilöök olla ka positiivne, see andis noortele võimaluse ideed taas üle vaadata, kohendada ja uuesti proovida. Nüüd on muusikutel põhjust rõõmustada, projekt pealkirja all “Saarde valla noored muusikud ühe mütsi alla” sai teisel katsel rahastuse Pärnumaa ANK programmist. Projektiga kaasnev tegevus realiseerub järgmisel hooajal.

    VastaKustuta
  2. Nagu ikka on ka sel hooajal vanu olijaid ja uusi tulijaid. Kunstiring lõpetab neljanda hooaja. Taas on üles seatud uued näitused Saarde vallavalitsuse fuajees ja Kilingi-Nõmme raamatukogus. Sügisel ootab meie kunstnike töid Pärnu Maavalitsuse trepigalerii.
    Kilingi-Nõmme Martadel täitub käesoleval aastal kümnes tegevusaasta. Hooaja märksõna on kangakudumise oskuste edasikandmine põlvest põlve. Käsitööringi liikmetel valmivad kaunid näputööd, jätkuvalt on käsil lapitehnikas tekid, pärlitehnika ja kirivööd. Diabeedikute selts kohtub üks kord kuus, et jagada ühiseid rõõme ja muresid. Koduvalla ajaloohuvilistele jagas sügisel oma teadmisi juhtiv sugupuu uurija ja arvuti spetsialist Henn Sarv. Viimasel kohtumisel aprillis saime tutvuda äsja valminud Saarde valla pärandkultuuri kaardiga, mida esitlesid Värdi ja Helve Soomann. Uurimustöös osales terve pere, kogutud info ja arhiivimaterjalide abil on kaardistatud üle 700 pärandkultuuri objekti. Kaardiga saab lähemalt tutvuda RMK kodulehel. Kalameeste seltsile on valitud uued juhid, valmistutakse linnapäevade kalapüügivõistlusteks, kuid aastaringse seltsitegevuse osas nad alles otsivad oma “nokiat”. Uue võimalusena sai kevadehakul võimeldes tervist turgutada. Noorte muusikahuviliste ja kokandusringi juhte asus toetama TAHE programm, see on päevakeskuse ja Töötukassa koostöölepe, mis võimaldab töötuks olemise perioodil tegeleda oma hobidega, saades selle eest töötukassa kaudu stipendiumi ja sõidutoetust. Kellel huvi, siis täpsem info päevakeskusest. Noortele pakuvad päevakeskuses tegevust kaks noorsootöö organisatsiooni. Skaudid ja Eesti 4H. Mõlematel organisatsioonidel on hästi toimiv koostöövõrgustik, toimuvad laagrid. Skaudikoonduste käigus toideti talvel linde ja metsloomi, uuriti loodust ja grilliti metsas. Kevadel on jõutud maad kaevata ja puid lõhkuda. Lisaks maakondlikele laagritele ja klubiüritustele korraldasid 4 H noored hingedepäeva luuleõhtu, sõbrapäeval kinkisid tänaval isevalmistatud lilli, lasteaia kollektiivi väljasõidu päeval abistasid tööle jäänud kasvatajaid.

    Maidur Lapi abiga oli Nõmmekatel kaks korda võimalus osa võtta Pärnu Ohvriabi keskuse korraldatud loengutest. Päevakeskuses Kaisa Üpruse poolt suunatud vestlusring andis igale osalejale, endaga toimetulekuks abistavat informatsiooni. Arvukalt huvilisi tõi kokku oktoobrist – jaanuarini kestnud Alfa koolitus, mis sai toimuma Shalomi Pärnumaa piirkonna juhi Anne Aasa eestvedamisel ja kus põhiteemaks oli piibli ABC tundma õppimine. Eraldi peatüki võiks koostada päevakeskuses toimunud valimisdebattidest. Võimaluse said pea kõik erakonnad. Valijad olid julged küsimusi esitama ja niisama lihtsalt ei pääsenud ükski kohale tulnud kandidaat, kes pärast mitmel korral tunnistasid, et nii aktiivset debatti pole mujal toimudki. Tänud aktiivsetele ja julgetele osalejatele. Krista Habakuke toel toimus infotund- vestlusring neile, kes vajasid teadmisi MTÜ loomise alustõdedest. Päevakeskus teeb koostööd ettevõtjatega kellel on võmalus tutvustada oma tooteid. Klientuuri on leidnud Promed palsami turustajad. Mitmel korral on pakutud raviomadusega villast tooteid. Tutvustatud on Greenwalk, Tupperware, Oriflame tooteid ja nendega kaasnevaid võimalusi.

    VastaKustuta
  3. Päevakeskuse külastajaid on igas vanuses. Kõige enam tähelepanu vajavad noored, kelle paremaks mõistmiseks avanes allakirjutanul võimalus osaleda Euroopa Liidu Sotsiaalfondist rahastatud koolitusel. Viiest semestrist koosnev „Noorsootöötaja põhiteadmiste ja oskuste“ koolitus toimus Tallinna Pedagoogilises seminaris. Nagu ikka kaasneb koolitustega terve hulk kodutöid, mis enamuses olid suunatud koduvalla noorsootöö kaardistamiseks. Koostatud materjalid koos meiepoolsete ettepanekutega, kuidas päevakeskuses noorsootöö paremini korraldada on arutlemiseks antud Saarde Vallavolikogu arengu-, haridus- ja revisjonikomisjonidele. Aprillikuu lõpus osalesime oma kolmeliikmelise meeskonnaga erinoorsootöö tõhustamise mõttetalgutel. Oli hea võimalus vahetada mõtteid ja avardada silmaringi. Püüdsime tunnetada terviku mõistmist, kui ühe noore inimese päeva mahuvad kodu, kool ja noortekeskus. Saime rohkem teada, milliseid rolle täidavad noorsoopolitsei, alaealiste asjade komisjon, kooli huvijuht ja sotsiaalpedagoog. Päevakeskuse poolt vaadates võime tõdeda, et oleme meeldivas koostöös noorsoopolitsei Heidi Sosiga, gümnaasiumi sotsiaalpedagoogi Agnes Melnitsaga ja huvijuhi Laine Ülemaantega, Tihemetsa kooli huvijuhi Merike Maidle ja Talilt Eha Kuusega. Mitmeid koostöö võimalusi on meil ka Voltveti koolituskeskusega.

    Hooaja võib kokku võtta talgutega. 1. mail kogunes Sillaotsa järve äärde paarkümmend vabatahtlikku ja maaomanikud, et koos korrastada ujumiskoha ümbrus. 7. mail koristasid kalameeste seltsi liikmed Saarde paisjärve kaldad. Kaunis loodus kutsub enamus ringe suvekuudel majast välja. Päevakeskuse poolt täname kõikide ringide liikmeid meeldiva koostöö eest. Suvekuudel päevakeskus avatud 10.00-18.00. Augustis oleme kollektiivpuhkusel. Kohtumiseni!

    Heli Juhkamsoo
    Kilingi-Nõmme Päevakeskuse juhataja

    VastaKustuta