teisipäev, 15. märts 2011

Fred Jussi jagab teadmisi.

1 kommentaar:

  1. PÄRNUS KÜLAS LOODUSEMEES FRED JÜSSI

    Mis meenub teile kõigepealt, kui kuulete nime FRED JÜSSI? Loodushääled, metsad ja rabad, linnulaul, loodusfotod ja -albumid. Küpsemas eas inimestele on sööbinud mällu aastail 1976-1986

    Eesti Raadio eetris kõlanud „Looduse aabitsa“ saated.

    Ta on avaldanud loodusest arvukalt raamatuid, artikleid, helikandjaid, esinenud tele- ja raadiosaadetes ning tema väärtuslikud loodushäälte lindistused lebavad mitmetes piiritagustes arhiivides.

    Kõige muu hulgas on Jüssi kirjutanud raamatu kaduvatest väärtustest. Eluaeg mööda metsi matkanud mees näeb, kuidas tuttavad paigad kaotavad tuttava ilme, metsad raiutakse maha, loomad tapetakse ja looduslikud kooslused lõhutakse. Ta on olnud mitme liigi kadumise tunnistajaks. Ka vaikust on nimetanud loodusemees loodusevaraks.

    Jüssi on valutanud südant vana ja väärtusliku kadumise pärast. Raamatus „Ajamustrid“ võrdleb ta vanu maju vanade inimestega. „Mõnikord tuleb ette, et puu pärast kirve või sae puudutust satub majaseina. Seal algab siis tema uus elu, elu koos inimesega. Nõnda nagu inimesed, saavad ka majad kord vanaks. Nii on seatud. Vanad majad on nagu vanad inimesed. Neil on oma elulugu ja väärikus ja selles väärikuses on ilu.“

    Vanad majad lõhutakse, aga ühel hetkel selgub, et uues majas ei ole enam kohta, kuhu varblane või pääsuke pesa teeks. Aga nad on ju alati olnud meie naabrid.

    Inimesi, kes on kaotanud pinna jalge alt, võrdleb Jüssi rabataimedega. Need ei suuda juurtega tungida läbi mitme meetri paksuse turbakihi mineraaalsesse aluspõhja – see on see, mis on päriselt oma. Loodusemehele annab hingesooja mets, meri on tema olemusele kaugem. Tema lemmikkuu on aprill, justkui viies aastaaeg, mis algab lumega ja lõpeb lilledega.

    Hariduselt on Fred Jüssi bioloog-zooloog,ta on töötanud kooliõpetajana ja looduskaitseinspektorina, üle 30 aasta on ta olnud vabakutseline publitsist. „Mu huviala on kujunenud minu tööks. Neid inimesi on vähe, kes saavad sellest elatuda, mida nad tahavad teha ja mida nad armastavad,“ ütleb ta.

    Võimsana mõjuvad tema loodusõhtud..Kõige õigem on vist öelda, et Fred Jüssi õpetus on äratav. Vahest see ongi see, miks ta inimestele meeldib. Ta jätab Sulle piisavalt ruumi. Ta vahendab, tuletades Sulle meelde, et meie ümber on märgid, need on omavahel seotud ning et Sina oled osa sellest. Ta ei võta Sinult kunagi avastamisrõõmu, et neid märke tasub jälgida, et teisiti on palju vaesem elada.

    Kohtumisõhtu toimub neljapäeval, 17 märts kell 18.00 Keskraamatukogus

    Osalusrõõm 7 euri kohapeal või SEB a/a 10220095828012 „ Enesetäiendajate Selts“ arvele

    Võimalus soetada tema salvestatud loodushäältega CD plaate.

    KÕIK HUVILISED OODATUD!

    www.enesetaiendajad.ee

    VastaKustuta